zaterdag 3 september 2011

Alleen voor een dubbeltje op de eerste rang?

Op 23 augustus jl. werd uit een onderzoek van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VCSD) bekend dat de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen met 14 procent is teruggelopen. Ook zijn vooral goedkopere kaarten gekocht, waardoor de omzet zo'n 18 procent lager uitvalt. Dit alles wordt volgens de VSCD veroorzaakt door de verhoging van de BTW op kaarten voor theater- en muziekvoorstellingen van 6 tot 19 procent.
Hiermee lijkt dus uit te komen waarvoor gevreesd werd toen de BTW-maatregel bekend werd gemaakt. Zoals ik in juni al schreef, was de kritiek op deze maatregel wat mij betreft terecht. Maar dan vooral vanwege de symbolische werking ervan. Het is immers wat scheef om enerzijds culturele instellingen de taak te geven om voor meer eigen inkomsten te zorgen, maar anderzijds een drempel hiervoor op te werpen door de belasting op kaarten te verhogen. Staatssecretaris Zijstra heeft voor de zomer ook al aangegeven deze maatregel te betreuren. Praktisch gezien is de BTW-verhoging echter helemaal niet zo ingrijpend. Zoals ik in juni ook schreef, betekent deze belastingverhoging namelijk dat kaarten enkele euro's duurder worden. Dat moet voor de gemiddelde bezoeker makkelijk te dragen zijn.
Wellicht is de huidige financiĆ«le crisis een waarschijnlijker oorzaak van de achterblijvende kaartverkoop. Maar stel dat de theater- en concertgebouwdirecteuren gelijk hebben. Dat het aantal verkochte kaarten met 14 procent achterblijft op vorig jaar, zegt naar mijn mening dan vooral iets over een deel van de kunstliefhebbers. Kunnen de afgehaakte kunstliefhebbers daadwerkelijk niet die paar euro extra voor een voorstelling betalen? Het lijkt er dus op dat een deel van de kunstliefhebbers voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en niet een paar euro extra over heeft voor de kunst waarvoor het bij de aankondiging van de cultuurbezuinigingen zo zijn liefde heeft beleden. Blijkbaar is het voor hen wel acceptabel dat de kunst meer geld uit de algemene middelen krijgt toebedeeld, hetgeen alleen kan door extra belasting te heffen of een andere sector zwaarder aan te slaan in de bezuinigingen, maar niet dat zij als gebruiker iets meer moeten betalen. Die eerder beleden liefde is blijkbaar toch niet al te veel waard.
Wat mij betreft kan het kabinet de BTW-verhoging op theater- en muziekvoorstellingen terugdraaien, zoals gezegd vooral vanwege de symboliek. Maar bij eventuele toekomstige bezuinigingsrondes mogen de kunstliefhebbers wel een toontje lager zingen. Als zij de kunstsector al niet willen bijspringen in financieel moeilijke tijden, dan kunnen zij dat mijns inziens ook niet vragen van burgers die niet zo veel met kunst hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten